Trioliet

FI-2000-Trioliet

Top van de wereld

Met haar voertechniek behoort Trioliet tot de top van de wereld. Waarom levert juist een Twentse fabrikant machines aan Europa, Noord en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika? Waarom is Nederland na de Verenigde Staten de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld? Ons kleine land is zo productief, omdat we veel kennis en de beste technieken in huis hebben. Ook bij Trioliet werken mensen met veel kennis. Ze bedenken nieuwe machines en bouwen die ook zelf. Wie in Nederland goed is, wordt wereldwijd als een topper gezien. Daarom gaan niet alleen landbouwproducten, maar ook machines van Trioliet de hele wereld over.

IMG_2258

Voer mengen

Nederlandse melk, kaas en boter zijn wereldberoemd. Ons klimaat helpt hierbij, want het voer voor koeien – gras, graanstengels en maïs – kan hier maandenlang doorgroeien. Het voer heet ruwvoer, omdat er veel ruwe vezels in zitten. Die stimuleren de koeienmaag en dat verhoogt de melkopbrengst. Als de voedingswaarde van ruwvoer in de loop van het seizoen afneemt, mengt de boer hier krachtvoer bij. Zo levert de natuur in Nederland een goede basis voor het houden van melkvee. Kennis en techniek zorgen voor een verdere verbetering daarvan.

In Nederland weten we precies, welke soorten voer je in welke verhouding aan een koe moet geven. Dit stimuleert niet alleen de melkproductie, maar ook de gezondheid van de koe. Geef koeien wat te kiezen en ze halen alleen de lekkerste hapjes uit de maaltijd. Je kunt ze daarom beter een maaltijd voorschotelen die gemengd is. Dat is precies wat de machines van Trioliet doen. Sommige machines mengen het voer zelfs computergestuurd. Ze nemen precies genoeg voer van diverse stapels af en mengen dat vervolgens. Bij dit mengen mag geen brij ontstaan, want de vezels moeten ruw en lang blijven om de koeienmaag te stimuleren. De voermachines van Trioliet zijn daar precies op afgesteld.

Kuilen snijden

Voor een goede melkopbrengst is meer nodig dan goed voer alleen. Om gewassen op het land goed te laten groeien, moet je weten hoe de bodem is samengesteld en hoeveel mest je moet toevoegen. Ook hier speelt techniek een steeds grotere rol. Drones vliegen over landerijen en meten waar meer of juist minder mest nodig is. Ook moeten de voedergewassen op het goede moment worden geoogst. Wie het gewas langer laat groeien heeft een grotere oogst, maar de voedingswaarde neemt af. Kennis en techniek worden steeds verder ontwikkeld. Een bedrijf dat landbouwmachines maakt gaat daar in mee.

Vroeger werden gras en graanstengels na de oogst gedroogd tot hooi en stro. Tegenwoordig worden gewassen ingekuild. Zo´n kuil is geen gat in de grond, maar een aangestampte bult voedergewassen, die is afgedekt met plastic. Zo wordt kuilvoer luchtdicht bewaard. Er komt geen zuurstof bij en het kan niet door schimmels en bacteriën wegrotten. In een kuil blijven voedingsstoffen beter bewaard dan in gedroogd voer. Het risico is dat kuilvoer gaat rotten als je iets weghaalt om de koeien te voeren. Daarom moet je een kuil strak aansnijden. Zo komt er minder lucht bij. Trioliet maakt machines, die heel strak een blok voer uit een kuil snijden.

Drie broers maken geschiedenis

Drie (trio) broers Liet richten in 1950 in Purmerend Trioliet op. Het bedrijf maakt onder meer transporteurs die hooi en stro naar de hooizolder vervoeren. Ook maakt Trioliet kruiwagens, die samen met koetouw en andere artikelen in de eigen winkel worden verkocht.

1 oprichting 1950 drie broers Liet

Als Trioliet in 1958 de Twentse firma Mullos overneemt, verhuist het bedrijf naar Losser. Mullos maakt hooiblazers, die hooi door een buis de hooizolder opblazen. Zo hoeft een boer zijn voorraad niet met de hooivork naar zolder te tillen.

2 Fusie 1958 met Mullos
Met de introductie van kuilvoer ontwikkelt Trioliet in 1973 de eerste kuilvoersnijder. Deze machine werkt nog als een soort steekschop. De kuil wordt rafelig aangesneden en er komt lucht bij.

3 introductie 1973 eerste kuilvoersnijder type steekschop

In 1978 volgt een verbeterde machine die wel strakke plakken zaagt.

4 intro 1978 verbeterde kuilvoersnijder type zaag

Deze machine wordt in 1983 al weer opgevolgd door een nieuw type dat U-vormige blokken zaagt.

5 ontwikkeling 1983 kuilvoersnijder type TU

In 1990 komt Trioliet met een machine die het kuilvoer niet alleen aansnijdt, maar ook vermengt met krachtvoer.

6 Intro 1990 multifunctionele kuilvoerverwerkende machine

Met de uitvinding van de zelfrijdende voermengwagen in 2005 wordt het voer ook meteen naar de stal gereden. Deze combimachine, de Triotrac, doet alles: kuil snijden, mengen en uitdoseren.

7 Intro 2005 Triotrac

De meest recente uitvinding is de Triomatic, de computergestuurde voerautomaat. Deze machine heeft een voerkeuken waarin diverse soorten voer als balen worden opgeslagen. Van verschillende balen worden plakken afgesneden, die door een robot worden afgewogen en in de juiste hoeveelheden gemengd. De robot rijdt vervolgens door de stal om het voer uit te delen.

8 Intro 2006 automatisch voersysteem Triotrac

In 2011 brengt Trioliet de grootste voermengwagen ter wereld op de markt. Deze machine wordt vooral in de Verenigde Staten verkocht.

10 Intro 2011 werelds grootste voermengwagen Solomix

Trioliet is sinds 1997 in Oldenzaal gevestigd.

MEER WETEN?

Website: http://www.trioliet.nl
Schoolbezoeken: Vinkjes-icon-yes
Stagemogelijkheden: Vinkjes-icon-yes
Vakantiewerk: Vinkjes-icon-yes