Almi Machinefabriek
Waarom worden juist de steenknippers van ALMI wereldwijd door tienduizenden vakmensen gebruikt? Waarom laten fabrikanten van landbouwmachines moeilijke werkzaamheden liever door ALMI uitvoeren, dan dat ze het zelf doen?
In 1946 beginnen Jan Abbink en Dieks Landhuis een eigen bedrijf dat ze Abbink en Landhuis Metaalwaren Industrie (ALMI) noemen. Het bedrijf maakt in de beginjaren lantaarnpalen en machines voor de betonindustrie.
Vanaf eind jaren 1970 maakt ALMI steenknippers. Het vakmanschap dat het bedrijf hierbij ontwikkelt kan ook worden toegepast bij het maken van machines en machineonderdelen. Geleidelijk gaat ALMI daarom steeds meer specialistisch werk voor andere bedrijven doen.
Excelleren door specialiseren
De steenknipper van ALMI is een eigen ontwerp, dat al 35 jaar gemaakt wordt en waar steeds nieuwe modellen aan worden toegevoegd. Ook de stalen frames van de apparaten worden zelf bedacht en gemaakt. Om zo’n frame te maken moet je ronde stukken pijp onder een rechte of schuine hoek op elkaar lassen. Omdat de pijpen rond zijn, passen de stukken alleen op elkaar, als je ronde uitsparingen aan het uiteinde of in het midden van een pijp maakt. ALMI bedenkt de machines waarmee je dit doet zelf en produceert ze ook op de markt.
Vanuit deze kennis ontwikkelt ALMI zich tot een specialist in het verspanen van staal en het lassen van constructies. Het bedrijf is hier zo goed in, dat fabrikanten van landbouwmachines in binnen- en buitenland lastige machineonderdelen liever door ALMI laten maken, dan dat ze dit zelf doen.
Steenknippers
De steenknippers van ALMI worden wereldwijd door 1400 dealers verkocht en al jaren door tienduizenden stratenmakers, bouwvakkers en hoveniers gebruikt. Met een steenknipper druk je via een hefboom een mes op een steen. De druk van het mes moet gelijkmatig over de steen verdeeld worden. Dit gaat bij vlakke betontegels makkelijker dan bij een grillig stuk natuursteen, zoals basalt of graniet. Als zo´n natuursteen onregelmatig is en het mes drukt op de ene plek harder dan op de andere, dan breekt de steen in rare stukken. Bij een aantal typen steenknippers van ALMI staan daarom flexibele snijtanden in een lijn achter elkaar. Anders dan bij een vast mes past elke tand zich in hoogte aan de vorm van de steen aan, zonder hierbij aan kracht te verliezen.
De druk die op de hefboom wordt gezet, moet zoveel mogelijk op de steen terechtkomen. Met de nieuwste modellen kun je met 40% minder kracht nauwkeuriger knippen dan ooit. Omdat steenknippers op spierkracht werken, heb je geen stroom nodig en kun je ze overal gebruiken. Slijpschijven komen er niet aan te pas, dus heb je geen last van ongezond steengruis, stof en lawaai. Ook water is overbodig. De stenen blijven droog en kunnen direct verwerkt worden.
Pijpuitslijpers en pijpuitklinkers
Met een pijpuitlijper slijp je onder een schuine hoek een uitholling aan het einde van een stuk pijp weg, waardoor die precies op een andere ronde buis past. Met de door ALMI uitgevonden pijpuitklinkers maak je een holle uitsparing middenin een pijp, zodat die haaks op een andere pijp past. Net als de steenknippers worden ook de pijpuitslijpers en pijpuitklinkers wereldwijd door duizenden vakmensen gebruikt.
Automatiseren
De frames van de steenknippers en de machineonderdelen van andere fabrikanten worden bij ALMI met automatische robots in elkaar gelast. Wat is het verschil tussen een machine, een automatische machine en een robot?
We spreken van een machine of van mechaniseren als een apparaat – de machine – werk van mensen overneemt. Neem bijvoorbeeld een zaagmachine. Een werknemer voert bijvoorbeeld stalen pijpen aan, maar het is de machine die de pijpen zaagt, niet de werknemer. Die doet wat de machine niet kan, zoals de lengte instellen.
Wanneer is een machine een automaat? We spreken van automatiseren als machines zichzelf gaan aansturen. Je moet zo´n machine eerst programmeren, maar daarna voert het apparaat de pijpen zelf aan en weet het ook heel precies, waar ze afgezaagd moeten worden. De machines van ALMI doen dit zagen zelfs met een laserstraal.
Wanneer is een automaat een robot? Sommige machines worden robots genoemd. Een robot is een automatische machine die heel verschillende taken kan uitvoeren en niet beperkt is tot bijvoorbeeld alleen zagen. Bij ALMI hebben ze bijvoorbeeld een heel slim magazijn. Als iets moet worden opgeborgen, dan tast een machine het voorwerp af en weet dan zelf, waar in het magazijn een plek vrij is waar dit voorwerp precies past. Het voorwerp wordt dan automatisch naar die plek gebracht.
Robotcarrousel
ALMI gaat begin jaren tachtig met robots te lassen. Robots kunnen alleen zelf lassen, als de onderdelen steeds exact hetzelfde zijn en ook precies op elkaar passen. Begin jaren negentig heeft ALMI dit lassen met robots al zo geperfectioneerd, dat het bedrijf onbemand 24/7 kan produceren.
Omdat ALMI veel voor andere fabrieken werkt, lassen de robots producten die erg van elkaar verschillen. De robots moeten alle producten kunnen herkennen om te weten, waar ze moeten lassen. Daarom krijgen alle producten een code mee. De robot leest de code af en weet wat te doen.
Middenin de fabriek staat een robotcarrousel. Dat is een stalen kooi, waar je vanaf meerdere kanten tegelijk een werkstuk aanbiedt dat gelast moeten worden. Elk werkstuk wordt door een robotarm opgepakt en aangeboden aan een tweede robotarm, die het laswerk doet. De eerste robotarm zet het gelaste werkstuk daarna weer buiten de kooi en biedt de lasrobot een nieuw werkstuk aan.